Acum este Vin Mai 17, 2024 11:45 am Căutare avansată

Frumosii, discriminati la locul de munca.

Cine suntem:

Infiintata in anul 2010, ANR este prima asociatie de recruiteri din Romania, avand, pana in prezent, 2500 membri aderenti la nivel national.

Sustinem, in mod real si in aceiasi masura, recruiterii, companiile romanesti de resurse umane, dar si persoanele care isi doresc un loc de munca, la inceput de drum sau nu, sau care cauta o alta oportunitate de cariera.

Ne propunem sa facem diferenta. Dincolo de cuvinte, lozinci si membership-uri, ne dorim sa cautam impreuna latura practica, sa obtinem beneficiul concret din schimbul de idei si expertize, din esecuri si succese, din ceea ce inseamna in mod real profesiunea noastra si, mai ales, sa ne bazam unii pe altii.

In conceptia noastra, o asociatie inseamna deopotriva „to share with others”, „to support each other” and „ to grow within”.

Ce ne propunem:

Scopul asociatiei noastre constă în: „creşterea gradului de interacţionare a recrutorilor de forţă de muncă din România, dezvoltarea şi susţinerea de parteneriate între firmele de recrutare şi selecţie de personal, îmbunătăţirea sistemului de recrutare a forţei de muncă din România, găsirea de soluţii inclusiv legislative pentru problemele avute de românii plecaţi la muncă în străinătate, furnizarea de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, care constau în servicii de informare şi consiliere, respectiv în servicii de mediere a muncii pe piaţa internă”.

Obiectivele asociatiei sunt:

- Interacţionarea dintre cei mai importanţi recrutori de forţă de muncă din România; Dezvoltarea de parteneriate între firmele de recrutare de forţă de muncă din România;

- Creşterea numărului angajatorilor străini care recrutează forţa de muncă din România;

- Posibilitatea realizării de parteneriate străine la nivelul Uniunii Europene;

- Crearea de noi sisteme de recrutare a forţei de muncă;

- Crearea unei baze de date a recrutorilor de forţă de muncă de top din România;

- Premierea Recrutorilor de forţă de muncă de Top;

- Organizarea conferinţei naţionale a recrutorilor de forţă de muncă din România;

- Organizarea de întâlniri lunare între recrutori de forţă de muncă;

- Obţinerea acreditării necesare în vederea furnizării de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, care constau în servicii de informare şi consiliere, respectiv în servicii de mediere a muncii pe piaţa internă.

Frumosii, discriminati la locul de munca.

Mesajde MariusPanuta » Lun Ian 07, 2013 12:22 pm

Persoanele "irezistibil de atractive" au toate sansele sa fie concediate
Discriminarea bazata pe felul in care arata o persoana este o problema veche in companii. Daca pana acum oamenii se plangeau de faptul ca erau dati afara pentru ca erau fie prea grasi, fie prea urati, iata ca a venit randul si celor cu un look prea atractiv sa se planga ca au fost nedreptatiti.
In SUA, persoanele care arata prea bine au toate sansele sa fie concediate. Ele pot fi considerate prea sexy pentru o slujba, daca ne luam dupa decizia Curtii Supreme din Iowa, care a decis ca un dentist din statul respectiv avea tot dreptul sa-si concedieze asistenta, pe care atat el, cat si sotia sa o considerau prea atragatoare, scrie revista americana Forbes.

Decizia Curtii precizeaza ca este perfect legal ca un angajator sa-si concedieze salariatul in cazul in care este “irezistibil de atractiv”, indiferent exista sau nu un motiv legat de performanta acestuia. Motivul pentru care asistenta a fost concediata este tocmai teama sefului ei de a nu deveni prea atras de aceasta si de a fi tentat sa inceapa o relatie extraconjugala. Sotia doctorului i-a dat dreptate si impreuna au decis ca singura solutie in cazul de fata era sa renunte la serviciile femeii, cu toate ca ea nu afisase niciodata un comportament nepotrivit sau indecent. Potrivit avocatului asistentei, femeia a fost concediata pentru ca angajatorii se temeau sa nu-si puna in pericol casnicia. Desi, in medie, angajatii atractivi castiga mai bine de-a lungul carierei, sa arati bine poate avea si dezavantaje.

Potrivit unor cercetatori israelieni, femeile frumoase care isi ataseaza poza la CV isi reduc sansele de a fi alese pentru un interviu, fata de contracandidatele cu aceeasi pregatire, dar cu un look mai putin deosebit. Si mai interesant este insa faptul ca angajatorii care tin cont de aspect si isi “penalizeaza” candidatele mai dragute sunt tot femei.

Acesta nu este singurul caz in care angajatii se plang ca au fost concediati pe baza aspectului prea atragator. In 2009, o femeia paznic la o inchisoare din Marea Britanie a fost data afara pe motiv ca arata prea bine, iar o fosta angajata a Citibank si-a dat in judecata directorii, din cauza ca acestia au concediat-o pentru ca frumusetea ei reprezenta o distragere la locul de munca.

Sursa : incont.ro
MariusPanuta
Site Admin
 
Mesaje: 174
Membru din: Mie Iul 27, 2011 10:19 am

Înapoi la Asociatia Nationala a Recrutorilor

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron