Candidati foarte pregatiti. Ce fac recrutorii cu ei?

 

De cate ori nu am/ati intalnit candidati pe care i-am/i-ati considerat prea pregatiti pentru a fi chemati la interviu?

In urma multor interviuri cu persoane aflate in cautarea unei oportunitati de cariera am descoperit candidati care in ciuda faptului ca veneau cu o experienta exceptionala, cu un bagaj de cunostinte foarte solid sau un potential urias, erau persoane extrem de modeste si ancorate in realitate. Niciodata nu am evitat sa chem la interviu persoane care au aplicat la un job pe motiv ca sunt mult prea pregatite pentru jobul la care au aplicat.

Am intalnit candidati care si-au modificat CV-urile pentru a nu parea “prea calificati” cand aplica la un job.

Cred cu tarie ca ar trebui sa respectam mult mai mult “dorinta” celui care face primul pas inainte de a ne gandi ca acea persoana “poate mai mult” sau ca “nu o sa accepte propunerea noastra”.

Respingerea candidatilor la interviu pe motiv de “prea bine pregatiti” se afla in TOP 3 motive de respingere a candidatilor la interviuri.

Intr-adevar pot fi si unele situatii in care persoanele “prea bine pregatite” pot crea unele probleme in companii (exemplu: persoane introduse in echipe care accepta cu greu un anumit gen de oameni sau persoane care vin cu anumite “arogante”, persoane care epateaza, persoane greu de controlat). In opinia mea cred ca nu persoanele “prea bine pregatite” sunt vinovate pentru situatia in care ajung ci doar persoanele care accepta ca dupa interviu sa le angajeze in ciuda faptului ca sunt constiente de un evident viitor conflict. De aceea pentru a avea o recrutare eficienta este foarte important sa cunoastem nu numai “filtrele” pe care dorim sa le aplicam candidatilor ci si foarte multe detalii despre locul unde va fi integrata persoana recrutata, iar daca persoana recrutata este din categoria “prea bine pregatita” cu atat mai mult trebuie sa cunoastem toate detaliile. De aceea ma face sa cred ca multi dintre cei care recruteaza evita candidatii “prea bine pregatiti” pentru ca nu doresc un risc crescut in perioada de integrare in companie.