CE VOR CANDIDATII DE LA RECRUTORI (SI NU LE SPUN LA INTERVIU)

 

Un articol de Laura Brînduşa Ciornei, H.R. Consultant

Intr-un articol de acum cateva luni vorbeam despre asteptarile recrutorilor de la candidati si despre cum ar trebui sa se poarte acestia din urma la un interviu, ca sa isi mareasca sansele de a obtine jobul. De data aceasta voi aduce in discutie acelasi subiect al asteptarilor, dar acum in oglinda, mai exact ce asteptari au candidatii de la recrutori. 

In orice situatie sociala de interactiune, ambele parti au asteptari vis-a-vis de comportamentul interlocutorului si de cum ar trebui sa fie tratat, iar in cazul unui interviu cutumele au fost cu atat mai discutate in ultimii ani, cu cat recrutarea a inceput sa se profesionalizeze, sa devina o meserie in sine. Pana a ajunge insa in postura de a-i intervieva pe altii, ai fost si tu – recrutor junior sau cu experienta – in postura de a fi intervievat. Mai mult de atat, cu siguranta vei mai fi candidat, intrucat probabilitatea de a avea acelasi loc de munca pana la pensie este foarte mica in zilele noastre.

Asadar, recrutor fata-in-fata cu candidatul, candidatul fata-in-fata cu recrutorul, recrutorul-candidat fata-in-fata cu alt recrutor, dar si invers – recrutorul care intervieveaza si evalueaza un alt recrutor… sunt diverse fatete si perspective ale relatiei dintre cei aflati in cautare de job si cei care cauta candidatii potriviti. Responsabilitatea celor care ajung sa lucreze in recrutare (fie pentru ca si-au dorit, fie pentru ca au ajuns efectiv sa lucreze in domeniu) este sa se poarte cu candidatii asa cum si-ar dori sa fie ei tratati in calitate de candidati. 

De multe ori, la interviurile mele cu diversi specialisti si manageri si mai ales in faza post-interviu, se strecoara comentarii ce indica in mod evident o nemultumire fata de cum decurg unele procese de recrutare. Ce e mai trist este ca o singura experienta negativa a unui candidat in raport cu un anumit angajator/agentie de recrutare/recrutor poate transfera aceasta nemultumire asupra unei categorii socio-profesionale intregi. Si atunci, cum ar trebui sa se poarte cei care se ocupa de angajari, cei din departamentele de HR, cu cei veniti la un interviu de angajare? Ce vor candidatii de la tine, draga recrutorule? Mai jos voi incerca sa raspund la intrebare, din experienta mea ambivalenta de recrutor si candidat, precum si din discutiile cu atatea persoane implicate in proiectele mele de recrutare.

  • Sa fii sincer. Pornind de la prezentarea corecta a jobului, cu responsabilitatile reale pe care le va avea acel candidat, daca va fi selectat, dar si prezentarea companiei asa cum este ea, nu asa cum ar trebui sa fie la modul ideal, ca sa il atraga pe candidat.

  • Sa fii diplomat si sa respecti confidentialitatea. Recrutarea implica o serie de discutii si un schimb de informatii pe care trebuie sa le folosesti, ca om de HR, in interesul candidatului si al angajatorului, strict din perspectiva recrutarii. Niciun candidat nu va dori sa colaboreze cu un specialist HR care ii va ameninta pozitia la actualul job si va lua referinte de la acesta sau de la fostele locuri de munca fara sa ii obtina acordul.

  • Sa nu insisti... mai mult decat e necesar. Da, o persoana odata venita la un interviu are un minim interes fata de schimbarea jobului si fata de oportunitatea oferita. Altfel, in mod ideal, ar trebui sa nu se mai prezinte la interviu. Daca totusi in urma discutiei sau a interviurilor cu mai multe persoane din interiorul companiei, isi pierde acest interes manifestat initial, nu merge pana in panzele albe ca sa ajungi la o oferta de angajare. Pe care ulterior o va refuza, cel mai probabil. Nu insista sa il convingi pe candidat ca este o schimbare benefica pentru el, daca s-a razgandit intre timp sau are o parere diferita de a ta.

  • Sa nu te pozitionezi ca un consilier in cariera fata de candidat. Nu uita ca rolul tau in cadrul unui interviu este de a evalua compatibilitatea cu postul deschis, din punctul de vedere al specialistului in HR, dar si de a-i prezenta compania si jobul, ca sa isi faca o imagine relevanta si cat mai complexa. In plus, trebuie sa fii constient ca persoana din fata ta, candidatul, stie cel mai bine ce este mai potrivit pentru cariera sa.

  • Sa nu te consideri sau sa te porti de parca ai fi superior fata de candidat. Postura de persoana responsabila cu recrutarile nu implica in niciun caz superioritate, aroganta sau ostilitati. Relatia este sau ar trebui sa fie una de parteneriat.  

  • Sa nu critici. Discutia din cadrul unui interviu trebuie sa se desfasoare sub forma unui dialog constructiv si ar fi pacat sa devina un schimb de replici in contradictoriu. Chiar daca nu esti de acord cu parerile exprimate de candidat sau ai fi tentat sa emiti judecati de valoare sau comentarii negative legate de experientele anterioare ale candidatului, gandeste-te ca nu esti judecatorul experientei profesionale a persoanei din fata ta.

  • Sa fii obiectiv. Detaseaza-te de parerile personale fata de subiecte „sensibile” si manifesta empatie fata de candidat si fata de angajator in egala masura. Tu, ca recrutor, trebuie sa pui in balanta asteptarile angajatorului si cele ale candidatului, nu propriile tale asteptari, care pot fi diferite de cele ale angajatorului. Pana la urma, HR-ul reprezinta compania in fata candidatilor, este imaginea sa si totodata purtatorul de mesaj.

  • Sa actionezi rapid. Recrutarea implica de multe ori situatii ce necesita promptitudine, reactii pe moment, decizii luate rapid, medierea unei comunicari cu managerii directi, transmiterea eficienta a unor informatii de la candidat la managerii angajatori si invers. Daca vei avea o reactie intarziata sau nu iti vei da interesul sa reactionezi prompt, vei afecta inevitabil deznodamantul procesului de recrutare.

  • Sa fii prietenos. Nu spune nimeni ca trebuie sa legi prietenii cu candidatii, nici sa intreci masura in ceea ce priveste entuziasmul, zambetele si eventualele glume din timpul interviului, dar o atitudine deschisa, relaxata si prietenoasa il va ajuta pe candidat sa se simta mult mai confortabil in a vorbi despre viata sa profesionala. Gandeste-te ca intrebarile pe care i le adresezi pot fi de multe ori incomode sau chiar  putin invazive.

  • Sa revii cu un feedback. Indiferent daca este pozitiv sau negativ, indiferent daca e detaliat sau succint, important e sa existe o concluzie a acelui proces de recrutare.

Asadar, miza interviului este o schimbare in viata profesionala a omului din fata ta. O ora de interviu (si cele care vor urma, la interviurile ulterioare), ii pot aduce un nou job sau o noua provocare in cariera, deci o schimbare in bine sau in rau. Recrutorul are o mare responsabilitate, de a schimba vietile profesionale ale oamenilor, iar aceasta trebuie tratata cu multa seriozitate. Sigur ca decizia de schimbare este si in mana candidatului, dar in timpul procesului de recrutare influenta exercitata inevitabil si adesea insesizabil poate determina o decizie intr-o directie sau alta, mai buna sau mai proasta. Tocmai de aceea, recrutarea trebuie sa fie un proces obiectiv si transparent, iar „regulile jocului” – intelese, respectate si asumate de ambele parti.