IMPRESII POST EVENIMENT “BUNE PRACTICI IN HR” – 17 IULIE 2017

 

Un articol de Laura Brînduşa Ciornei, H.R. Consultant

 

Conferinta „Bune Practici in HR” din iulie 2017 a abordat un subiect foarte discutat in domeniu si care starneste tot mai multe curiozitati, dobandind o amploare tot mai mare pe agenda specialistilor in resurse umane, dar si a managerilor – employee engagement. Cei doi invitati, Alexandra Micu (Fondator Talent Center si School for Happiness) si Sorin Faur (Fondator Academia de HR), au pus in discutie tematica atat din punct de vedere teoretic, cat si practic, pentru a raspunde la cateva intrebari esentiale de la care ar trebui sa porneasca orice specialist HR intr-o diagnoza organizationala sau intr-un proces de change management:

– Ce este engagement-ul intr-o organizatie?
 
– Cum recunoastem daca un angajat este engaged sau nu?
 
– Cum construim engagement-ul in companie?
 
– Ce metode folosim pentru a creste nivelul de engagement?
 
– Ce inseamna EVP (employee value proposition) pentru organizatia din care facem parte?

Invitatii au pus accent pe identificarea cat mai corecta a nivelului de engagament si pe importanta introducerii unor programe de engagement in organizatii in contextul in care tot mai multe studii statistice arata o corelatie pozitiva intre profitul unei companii si nivelul de engagement. Desigur, acesta nu trebuie confundat cu satisfactia sau motivatia angajatilor, intrucat conceptul inseamna mult mai mult decat atat. Sa fii un angajat engaged se traduce in situatii precum: esti un ambasador al brandului, ai un nivel inalt de energie, vii cu bucurie la munca, esti receptiv, proactic, autentic, observi defecte si vii cu propuneri de imbunatatire, iti pasa de bunul mers al celorlalte departamente si al companiei in general, esti dispus sa parcurgi acel extra mile pentru a atinge rezultatele dorite, esti implicat emotional si intelectual in activitate, dai ce-i mai bun pentru companie.

Cateva concluzii trasate in timpul conferintei? Poate una dintre cele mai importante ar fi faptul ca departamentele de HR pot produce valoare, inclusiv financiara, in companii. Cum anume? Salvand bani prin strategii de engagement si producand bani prin recrutarea oamenilor potriviti de care compania are nevoie pentru atingerea acelor indicatori de performanta si a cifrelor dorite. O alta concluzie a fost faptul ca nu conteaza cati angajati are o companie, ci cati angajati engaged are. Daca HR-ul arata managerilor care este ROI-ul programelor de engagement, vor fi mult mai dispusi sa le inteleaga, sa vada beneficiile si sa le implementeze.

Intr-o atmosfera relaxata, informala, inspirationala, editia de „Bune Practici in HR” a adus si de data aceasta binevenitele pauze de networking, astfel incat sesiunile de learning sa fie completate perfect de sesiuni de interactiune intre participanti, cu schimb de carti de vizita si networking de calitate cu specialisti din industrie.