Intreaba un recrutor (1). Despre tacerea de dupa

 

 

Un articol de Laura Brînduşa Ciornei, H.R. Consultant

 

”De ce uneori candidatii nu primesc feedback dupa interviu? Mi s-a intamplat sa nu am niciun raspuns si este deranjant cand iti pierzi timpul cu o companie care te invita la cateva interviuri, dupa care nu te mai suna nimeni sa te anunte nici de bine, nici de rau…”

Situatia in care mergi la un interviu sau la mai multe si nu primesti feedback este, intr-adevar, mai mult decat neplacuta pentru candidat si denota lipsa de profesionalism si atentie din partea recrutorului. Totusi, din ce in ce mai multi candidati au remarcat ca nu primesc niciun raspuns (email sau telefon) din partea posibilului angajator, indiferent de cat de bine sau de rau au mers intrevederile. Ceea ce nu poate decat sa atraga consecinte negative asupra companiei respective si asupra consultantului care a contactat initial candidatul.

Si mai grave devin situatiile in care candidatii revin cu un email sau telefon in atentia celor cu care – teoreticar trebui sa pastraze legatura de-a lungul etapelor din procesul de recrutare, iar in urma unor incercari repetate de a intra in contact, se lovesc de o tacere inexplicabila, de un refuz de a comunica transparent un raspuns binemeritat. Ca adepta a comunicarii deschise cu candidatii si a oferirii unui feedback constructiv, trebuie sa punctez cateva probleme serioase pe care un astfel de comportament le genereaza si care se pot propaga in timp:

Candidatii isi pierd increderea in compania respectiva si cu siguranta nu vor mai aplica si cu alta ocazie (cand chiar ai putea avea nevoie de ei) sau vor avea mari dubii daca sa mai aplice sau nu.

– In cazul in care recrutorul i-a contactat direct pe candidati si a insistat ca ei sa vina la o discutie, cel mai probabil a doua oara cand ii va contacta cu o alta propunere de job, va fi refuzat politicos. Candidatii se asteapta la o relatie profesionala bazata pe incredere, daca accepta sa vina la un interviu, mai ales daca sunt ”vanati”. Odata ce vad ca nu primesc un raspuns si ca recrutorul a uitat sau nu a dorit sa le transmita decizia/un feeback/un raspuns/un simplu mesaj de respingere, cu greu se vor mai lasa angrenati intr-un alt proces de recrutare cu acelasi angajator.

Brandul de angajator are de suferit. Ce firma isi doreste sa intre pe ”lista neagra” a candidatilor in ceea ce priveste companiile in care si-ar dori sa lucreze? Suna ciudat? Am intalnit candidati care au fost atat de deranjati de faptul ca nu au primit feedback in urma unui proces de recrutare, incat chiar isi construisera o astfel de lista.

Imaginea negativa pe care o are un candidat despre un astfel de angajator/ recrutor se poate rasfrange si asupra altor candidati sau posibili candidati. Lumea e mica, iar candidatii se mai cunosc intre ei, fac parte din aceleasi cercuri, discuta, se intalnesc la evenimente… Cu cat candidatii au fost mai dezamagiti de cum s-a desfasurat recrutarea, cu atat creste probabilitatea ca aceasta informatie sa circule in cercul lor de prieteni, cunostinte sau fosti colegi cu care pastreaza legatura.

– Un candidat care a fost respins in urma unui interviu sau a mai multor, dar caruia i s-a comunicat un feedback din partea angajatorului, iti poate oferi recomandari de persoane care ulterior ar putea deveni angajatii cautati si doriti. Sigur ca acest caz se intampla destul de rar, dar este cert ca o persoana care a investit timp si energie pentru a participa la cateva interviuri si care nu a primit un raspuns dupa, nu va recomanda niciun candidat.

Avand in vedere cate minusuri le atrage dupa sine neacordarea de feedback candidatilor, nu ar fi mult mai simplu sa fim cu totii mai sinceri si mai atenti la acest ”detaliu” atat de mic, dar atat de important pentru toata lumeacandidati sau angajatori