„UN ANGAJAT MULTUMIT ESTE MULT MAI EFICIENT SI REZULTATELE MUNCII LUI SE EVIDENTIAZA INTR-O PRODUCTI

 

Leonard Rizoiu este Business Unit Manager at Barnett McCall Recruitment, are o experienta de peste 10 ani in domeniul HR. De-a lungul timpului a fost manager in cadrul unor companii multinationale, a oferit consultanta si a ocupat pozitii de HR.

Asociatia Nationala a Recrutorilor: Sa lucrezi in domeniul HR inseamna sa ai de-a face cu oamenii. Care sunt cele mai mari provocari prin care trece un om de HR?

Leonard Rizoiu, Business Unit Manager at Barnett McCall Recruitment, a Gi Group Company:

Una din cele mai mari provocari prin care trece un om de HR este dezumanizarea acestei industrii. Industria de HR, de cele mai multe ori, se masoara in: nr. ore lucrate, gross margin, nr fte (full time equivalent), nr. totale ore de formare, centre de cost, in indicatori …, dar uitam ca aici vorbim de oameni, care sunt mai mult sau mai putini motivati, productivi, care au diferite probleme, dorinte si teluri in viata.

Asociatia Nationala a RecrutorilorDaca ar fi sa conturam profilul omului de HR, ce caracteristici ar trebui sa aiba acesta?

Leonard Rizoiu: Un om de HR trebuie sa aiba flexibilitatea de a raspunde atat solicitarilor CEO-ului, dar si cele ale muncitorilor. Sociabilitatea, diplomatia, abilitatile dezvoltate de comunicare, dar si un grad mare de empatie ajuta un bun profesionist sa aiba succes in HR.

Asociatia Nationala a RecrutorilorCe tehnici sau metode de motivare a angajatilor se folosesc de obicei?

Leonard Rizoiu: In contextul economic actual, incercam cat mai multe metode de motivatie non financiare si aici ma refer la actiuni ce sunt menite sa sudeze echipa si sa dezvolte relationarea intre membrii ei. Training-urile au fost inlocuite cu „sharing success stories”, dezvoltarea individuala conteaza foarte mult: leadership-ul si coachingul si-au facut usor loc in conceperea carierelor tinerilor profesionisti;  pozitiile transverse si oportunitatile de lucru in medii multiculturale sunt de asemenea foarte apreciate.

Asociatia Nationala a Recrutorilor: Exista o corelatie intre motivarea angajatiilor si rezultatele acestora? Care?

Leonard Rizoiu: Corelatia dintre motivare si rezultate este foarte stransa si adesea masurabila. Se evidentiaza in KPI (indicatorii individuali de performanta), in raportari, in cresterea indicatorilor de dezvoltare a cotei de piata a companiei. Un angajat multumit este mult mai eficient si rezultatele muncii lui se evidentiaza intr-o productivitate crescuta.

Asociatia Nationala a Recrutorilor: Cum putem integra mai usor un angajat nou in cadrul companiei? Care este rolul departamentului de HR in acest sens?

Leonard Rizoiu: Integrarea este una din strategiile importante ale departamentelor de Resurse Umane. Incepem procesul de integrare chiar din momentul recrutarii, in care cautam un talent ce poate face chimie cu echipa existenta. De indata ce am atras un talent in cadrul unei echipe, rolul nostru nu se incheie cu un proces de recrutare reusita, ci si de integrare a talentului in echipa. Induction-ul realizat cu ajutorul departamentului de HR trebuie sa fie o etapa importanta in inceputul unei cariere in cadrul unei companii.